Pigmentvlekken

IPL zorgt voor een mooie egale huidskleur

Pigmentvlekbehandelingen met IPL (Intense Pulsed Light)

Pigmentvlekken zijn ophopingen van de kleurstof die de huidskleur bepaalt, melanine. Bij het ouder worden is de gelijkmatige verdeling van dit pigment vaak verstoord, waardoor zogenaamde ouderdomsvlekken ontstaan die soms nauwelijks zichtbaar zijn, maar vaak ook behoorlijk groot en dus storend. Ook jongere mensen kunnen met pigmentvlekken te maken krijgen door bijvoorbeeld overmatige blootstelling aan de zon. Zelfs mensen die nooit in de zon komen en een sunblock gebruiken, kunnen er aan ten prooi vallen. Meestal gaat het dan om mensen met het lichtste huidtype.

De Behandeling

Een van de methoden om pigmentvekken te behandelen is he gebruik van IPL (Intense Pulsed Light). Het apparaat waarmee we in ons instituut werken is van de Amerikaanse Firma Palomar en voldoet aan de strenge Amerikaanse eisen en richtlijnen van de FDA (Food and Drug Administration).

Het licht van IPL apparatuur passeert de opperhuid en wordt geabsorbeerd door het pigment in de huid. Het veroorzaakt hier warmte waardoor het kapsel om het pigment wegsmelt. De eerste dagen na de behandeling zullen zich in de huid donkere pigmentkorreltjes gaan vormen en de pigmentvlek kan een dunne korst krijgen. Er zal enkele dagen enige roodheid zijn. Speciaal gefilterd gepulseerd licht verwarmt de melanine in een pigmentvlek waardoor deze verdwijnt.

Speciaal gefilterd gepulseerd licht verwarmt de melanine in een pigmentvlek waardoor deze verdwijnt.

Huidveroudering is een natuurlijk proces. Ook pigmentvlekken zijn tekenen van dit proces. Invloeden van buitenaf, de zon, roken, erfelijk belasting en overmatig alcohol gebruik, versnellen dit proces. Daarom is de vorming van nieuwe pigmentvlekken, vooral na een zomerperiode, niet uit te sluiten. Deze kunnen dan ook weer worden behandeld.

Door behandeling met het licht kan de opperhuid een lichte beschadiging oplopen. Na circa 2 weken is de huid weer hersteld. Meerdere behandelingen zullen noodzakelijk zijn voor een goed resultaat (2 tot 4 behandelingen). Na 3 a 4 weken kan de vervolgbehandeling plaatsvinden. De vlek is weg of lichter en de huid is tevens steviger en mooier.