Litteken- & Striae-Behandeling

Optimaal resultaat

Littekens worden gevormd na diepe beschadiging van de huid.

Wanneer alleen de opperhuid wordt beschadigd, bijvoorbeeld bij oppervlakkige schaafwonden, zullen er later geen littekens ontstaan. Maar wanneer ook de lederhuid bij het letsel betrokken is, zal de huid zich herstellen met achterlating van een litteken. Het littekenweefsel bestaat uit collageen (bindweefsel).

Optimaal resultaat van behandeling van littekens en striae

Via een behandelkop worden specifieke hoogwaardige werkstoffen pijnloos ingesluisd en worden uitstekende en blijvende resultaten bereikt bij alle soorten (ook oude) littekens, striae en ernstige brandwonden. Afhankelijk van de omvang en oorzaak van de aandoening zijn meerdere behandelingen in kuurverband nodig voor optimaal en blijvend resultaat.

Er bestaan verschillende littekens:

  • Atrofische littekens
  • Littekens na acne
  • Hypertrofische littekens
  • Striae

Atrofische littekens

Een zeer dun laagje littekenweefsel, ligt verzonken in de huid. Het zijn meestal restanten van huidbeschadigingen na infecties (virus, schimmel).

Littekens na acne

Deze littekens zijn vaak diep in de huid gelokaliseerd (‘putjes’), maar zijn niet altijd echt atrofisch.

Hypertrofische littekens

Dikke roze strengen en plaques op de huid, die circa 3 weken na de verwonding ontstaan en in een periode van maanden tot een jaar voortdurend dikker worden. Aanleg is vaak familiair- of rasgebonden.

Striae

Deze scheurtjes in het bindweefsel ontstaan doordat er te veel trekkracht op de collagene vezels in de huid ontstaat. In ons instituut worden striae behandeld als littekens.