Couperose

Verlost van hinderlijke bloedvaatjes

Wat is Couperose?

Een toename van kleine bloedvaatjes (teleangiëctasieën) in het gelaat wordt couperose genoemd. Het bestaat uit vele (tot ontelbare) zeer kleine bloedvaatjes in de huid in het gelaat. De vaatjes verdwijnen nooit vanzelf. Couperose wordt door veel mensen als cosmetisch storend ervaren

Hoe couperose precies ontstaat is niet bekend. Soms is het een gevolg van rosacea, een veel voorkomende ontstekingsreactie van de huid. In veel gevallen treedt het echter ook spontaan op zonder voorafgaande ontstekingsverschijnselen. Uitgebreide blootstelling aan ultraviolette straling in zonlicht is een risicofactor voor het ontwikkelen van couperose.

De Behandeling

Een van de methoden om couperose te behandelen is het gebruik van IPL (Intense Pulsed ight). Het apparaat waarmee we in ons instituuti werken is van de Amerikaanse Firma Palomar en voldoet aan de strenge Amerikaanse eisen en richtlijnen van de FDA (Food and Drug Administration).

Het licht van IPL apparatuur passeert de opperhuid en wordt geabsorbeerd door het oxyhemoglobine in het bloed. Het veroorzaakt hier warmte waardoor de vaatwand samentrekt en verkleeft. Het verkleefde vat wordt door het lichaam zelf afgebroken. Speciaal gefilterd gepulseerd licht verwarmt het bloed,waardoor de couperose verdwijnt.

Na de behandeling zal er een zwelling en/of roodheid ontstaan,eventueel een klein korstje. Ook kan er door de behandeling een lichte beschadiging van de opperhuid ontstaan. Dit zal enkele dagen duren. Na circa 2 weken is de huid weer hersteld.

Kosten

Gemiddeld liggen de kosten op 150-350 euro per behandeling per zone, afhankelijk van hoe groot het gebied is. Het aantal behandelingen (om de 7-8 wk) is afhankelijk van de snelheid van reactie van de persoon en natuurlijk hoe dik de vetlaag is vanaf het begin, maar liggen tussen 3 en 6 keer.

Meerdere behandelingen zullen noodzakelijk zijn voor een goed resultaat. Het aantal behandelingen is sterk afhankelijk van de diepte en de grootte van de vaatjes. (3 tot 5 behandelingen). Steeds na circa 4 weken kan de vervolgbehandeling plaatsvinden.